Monday, October 21, 2013

Book of English Vol. 2

→ druhý díl série Book of English, gramatická část
→ určeno pro lehce pokročilejší studenty
→ přibližně 300 stran vysvětlivek a příkladů
→ cena: 240 korun českých

► upraveno pro Kindle (mobi) a iPad (epub), plus pdf verze
► objednávky přes email - v odpovědi pošlu číslo účtu a heslo
► kompletní balík [kindle / iPad /pdf] si stáhněte zde:



Dvojka v názvu BoE Vol. 2 Re: Grammar dává tušit, že existuje něco ve smyslu BoE Vol. 1. Slovo grammar pak naznačuje, že tentokrát půjde o učebnici zaměřenou výhradně na gramatiku. No prizes for guessing, ale obojí platí.

* Dovolím si předpokládat, že existence Book of English Vol. 1 vám není utajena - možná byste ji dokonce ještě někde doma našli - nebudu tedy ztrácet čas vysvětlováním, čím se BoE liší od standardních učebnic.
BoE.2 je každopádně pojata výrazně jinak než její předchůdce a to hned v několika ohledech. Zatímco BoE Vol. 1 je knihou of great complexity and heft, nafouklým břichem, v němž perkolují hejna podnětných informací, kaleidoskopem lingvistických vinětek, eye-opening postřehů, střídavě breath-taking a thought-provoking stories a neomylně confidence-crushing testů, druhý díl – ač stejně přínosný – je strukturován výrazně jinak.

[scribd id=170194739 key=key-qy4pi2kx541l3hk7hf7 mode=scroll]

V BoE Vol. 1 jste na jedné stránce našli gramatický výklad, příběh bez začátku a konce, odlišně pojatý gramatický výklad, překladový test a jiné tidbits, nemluvě o stránkách se speciálním obsahem. BoE.2 se naproti tomu bude servírovat one at a time - nejprve hlavní gramatický výklad (k němuž je toto úvodní slovo), poté postupně vše ostatní. Důvodem není to, že bych na kaleidoskopický formát zanevřel, far from it. Menší formát ebook jednoduše nenabízí možnost přehledně vměstnat na jednu stránku různé typů textů.

Další aspekt, v němž se obě veledíla obviously liší, je formát. První díl Book of English vyšel v tištěné podobě jako objemná a graficky krásně zpracovaná kniha. Díl druhý je naproti tomu nabízen ve formě ebook. To mu na jedné straně znatelně ubere na kráse, na druhé straně přidá na přenositelnosti. Pro ty z vás, kteří jsou pevně spjati s papírem (more power to you), nabízím k vytištění pdf verzi.

Jak navazuje Vol. 2 na knihu, co se náročnosti týče?

We'll more or less pick up where we left off, tedy navazovat se bude, soudruzi. Skok to ovšem nebude nijak dramatický. Pokud jste prvním dílem prošli jako nůž máslem, projdete druhým jako drobet tupější nůž drobet tužším máslem.

Co když mi naopak BoE Vol. 1 přišla příliš náročná?

Pro ty z vás, kteří se těžko vsoukávali i do BoE Vol. 1, zde je Groundwork. Ten má za cíl objasnit základní gramatiku tak, aby přechod na Vol. 1 nezpůsobil jednomu informační šok. A tak jako se Groundwork částečně překrýval s Vol. 1 a umožňoval plynulý přechod, tak se Vol. 1 bude částečně překrývat s Vol. 2.

A když se považuju za poměrně pokročilého studenta?

Pokud se za něj považujete právem, pak pro vás Vol. 2 studnicí nových poznatků tak zcela nebude. Having said that, jsem si jistý, že zde narazíte na souvislosti, které vás dosud nenapadly, and more importantly, na stovky zajímavých příkladových vět, přínosných i pro velmi pokročilé studenty.

Můžu si nové znalosti nějak otestovat?

Bude-li zájem, začnu na webu vystavovat testy vztahující se ke všem zde pokrytým gramatikám.

Vyjde první díl v elektronické podobě? A vyjde dvojka i jako kniha?

Ano. Časem. Obojí. Hopefully. Papír je papír, no argument there. Na druhé straně, kilo a půl papíru je kilo a půl papíru. Velmi rád bych jednou Vol. 2 vydal i knižně, but frankly I'm not holding my breath.

Co přijde po BoE (2) Grammar?

V prvé řadě BoE (2) Notebook - ten ve Volume 1 najdete ve spodním pruhu pod hlavním gramatickým výkladem (Lisa and Mary's Story etc.). V podstatě se jedná o detailní gramatický rozbor vybraných zajímavých příběhů.

Tak to myslím přeskočím. Gramatiku mám přece tady.

Chyba. Notebook nabízí zcela odlišný pohled na gramatiku. Najdete v něm souvislosti, na které v klasickém výkladu není prostor. Pokud si v anglické gramatice chcete udělat pořádek, pak je kombinace obou přístupů just what the doctor ordered.

Co testy? Co příběhy? Co pokročilejší gramatika?

Skvělé dotazy. Skvělé.

Můžu doufat v odpověď?

Oh, right, sorry. No, not yet.

Oh come on, man. Don't leave us hanging.

All right then.

No comments:

Post a Comment